DIY Allesreiniger

Als ‘zerowastenewbies’ is het nogal overweldigend om te zien op welke verschillende manieren je ‘zero waste’ kan zijn. Met onze blog willen wij jullie dan ook meenemen in ons verhaal van de eerste kleine stapjes in de ‘zero waste’ richting. Want – vergis u niet- het zijn deze kleine stapjes, die oh zo belangrijk zijn, die iedereen kan ondernemen. Vandaag willen we beginnen met iets zeer gemakkelijk en dat zeker het proberen waard is, want je hebt de ingrediënten waarschijnlijk al in huis! Let’s make some allesreiniger!

20180902_104557 (1)

Waarom zou je een allesreiniger zelf maken als je het gemakkelijk in een mooie felgekleurde fles kan kopen in de winkel? Wel, om verschillende redenen…
Ten eerste, omdat je op die manier minder plastic flessen moet kopen! (Duh!) Dit recept kan je gewoon overgieten in een fles die je al hebt staan, et voila, je hoeft de komende tijd geen plastic flessen meer te kopen in de winkel! Een tweede reden: de chemische stoffen die in die gekochte flessen zitten zijn niet zo gezond. Niet alleen voor het milieu, maar ook niet voor ons. En een derde reden: het bespaart je ook nog eens centjes aan soms veel te dure schoonmaakmiddelen – want face it, we hebben wel betere manieren om ons geld te spenderen… 😉 En gelukkig is het maken van je eigen allesreiniger super leuk en simpel!

Dus, allesreiniger, hoe doe je dat? Wel lmgtfy*… Op het internet vind je 1001 recepten om een allesreiniger te maken en meestal komen ze op hetzelfde neer: azijn en water. Is dat alles? Jep, dat is alles!
Azijn desinfecteert en ontvet, exact wat we nodig hebben! We horen jullie echter al denken: azijn, dat ruikt toch niet al te fris? Inderdaad, dat hebben we ook ervaren. In mijn (Ella) eerste poging zat het volgende:

  • 250 ml water
  • 250 ml azijn

Hiermee heb je genoeg om een gewone spuitbus te vullen. Na een aantal pogingen kwam ik dus inderdaad tot de conclusie: amai dat ruikt fel! Tijd dus voor een aanpassing van het originele recept. Bij een tweede poging voegde ik het sap van een halve citroen toe. Dit heeft een antibacteriële werking en hierdoor ruikt het ook wat frisser, dubbel voordeel!

  • 250 ml water
  • 250 ml azijn
  • sap van een halve citroen

De derde poging was echter de beste! Hierbij voegde ik een twintigtal druppels etherische lavendelolie toe aan het mengsel en klaar!

  • 250 ml water
  • 250 ml azijn
  • 20 druppels etherische lavendelolie

TADAAAA!

We hebben nu dan wel een reiniger die lekker ruikt, maar de vraag is dan nog: werkt het? En jawel, het werkt goed! Een aantal keer sprayen, erover gaan met een schoteldoek en hups, proper! Ik gebruik het momenteel voor het schoonhouden van het keukenblad (geen marmer, daarvoor is het te zuur). Het kan ook gebruikt worden voor de spiegels, keukenkasten, gootsteen, … tja, ‘alles’reiniger dus!

Ziezo, het is dus echt super simpel en lekker goedkoop! Gaan jullie het ook proberen?Laat zeker iets weten als je dat doet 😉

Groe(n)tsels van ons!

 

 

*let me google that for you… Ah, lolsies 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s