Zero waste leven: Hoe begin ik daaraan?

Wie zijn zoektocht naar zero waste begint, komt al snel terecht bij Bea Johnson. Eigenlijk is zij de persoon die zero waste leven bekend maakte bij het grote publiek. Zij en haar gezin leven namelijk als sinds 2008 ‘afvalvrij’ en kunnen hun jaarlijks niet-recycleerbaar afval bewaren in amper één glazen pot. #goals? Ik denk het wel! Hoe doen ze dit nu? Waarom zetten wij wekelijks (minstens) één vuilzak restafval buiten en krijgt zij het jaarlijkse afval van een gezin van vier (!) in een weckpot? Op haar website (en deze Ted Conference) legt Bea uit dat ze leven naar 5 R’en, namelijk refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Dus, je moet weigeren, minder kopen, hergebruiken, recycleren en composteren. Simpel. Of toch niet? Wat betekent dit nu in ons dagelijks leven?

5R

1. Refuse

Het makkelijkste om te doen in de winkel is het weigeren van plastic, voornamelijk het gekende plastic zakje aan de kassa dan. Op dit moment is er in Vlaanderen nog steeds geen algemeen verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik, terwijl dit in Wallonië (2017) en in Brussel (2018) wél al is. Voor ons Vlaamsche land zou het gepland staan voor 2019. Gelukkig ondernemen verschillende winkels zelf al actie en werden de herbruikbare tassen ‘in het leven geroepen’. Ze hebben uiteraard het warm water niet uitgevonden, want herbruikbare tassen bestaan al lang, denk maar aan schattige omaatjes op de markt. Maar goed, het is een iets duurzamer alternatief voor de gemiddelde mens. Je betaalt ervoor en hebt er uiteindelijk thuis een stuk of 10 liggen, want gegarandeerd dat je af en toe zónder in de winkel staat.

Het wordt steeds duidelijker dat, als we verandering willen, we er als consument zelf iets aan zullen moeten doen. Zo kies ik er nu bijvoorbeeld voor om naar de boerenmarkt te gaan op zaterdag en om daar met mijn eigen (stoffen) zakjes losse groenten en fruit te kopen. Win-win, want het is gezelliger, volkser en ik steun de lokale handelaar. Als ik dan toch in een groothandel terecht kom, heb ik ook mijn eigen zakjes mee.

 

Niet alleen op de markt ben je welkom met je eigen zakjes, maar ook bij de bakker of beenhouwer word je (bijna) niet meer nagestaard als je – al dan niet twijfelend – jouw eigen zakje of potje aangeeft. Wist je dat ze jouw potje niet mogen weigeren op basis van hygiënische redenen? Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de netheid van je eigen potje.

Dus, conclusie: Ik weiger plastic door mijn eigen zakjes en potjes mee te nemen. Het vraagt een beetje voorbereiding, maar dat deed ik al en uiteindelijk heeft dat meerdere voordelen.

41814264_1822146704535756_6604477142132588544_n
Mijn buit na een beetje lokaal shoppen. Op de markt verkochten ze plantjes tvv Kom Op Tegen Kanker. Ik vroeg hen of ze toevallig plantjes verkopen zonder plastiek rond, maar dat hadden ze niet omdat de leverancier dit er rond deed. Toen ze mij vroegen waarom, legde ik hen uit dat ik zo afvalvrij mogelijk probeer te leven en dus zo weinig mogelijk dingen koop waar plastiek aan zit. Ze boden heel vriendelijk aan om het uit het plastiek te halen voor mij, maar dat was natuurlijk niet mijn opzet! Ik kocht het plantje, en plantte ondertussen een zaadje bij hen, want toen ik even later opnieuw passeerde hoorde ik hen er nog steeds over praten.

2. Reduce

De volgende stap is reduceren. Dit betekent dat je jouw ‘import’ van nutteloos plastic gaat verminderen. Koop ik mijn soep uit blik? Hebben we echt blikjes frisdrank nodig? Moet mijn kind individueel verpakte koekjes meenemen naar school? Het antwoord is “Neen, dit MOET absoluut niet”. Maar, het wordt ons wel aangeboden en het is makkelijk. Het wordt tijd dat we als consument gaan nadenken over alternatieven voor plastic verpakkingen, maar stap voor stap en ieder op zijn eigen tempo en manier. Zelf zal ik frisdrank zo veel mogelijk (proberen) vermijden en glazen alternatieven zoeken waar het even kan. Zo hebben we thuis appelsap herontdekt, door dit op de boerenmarkt in glazen flessen te kopen van een lokale handelaar. Het heeft zo zijn voordelen!

41790088_683081745383181_349340699847557120_n
Lokaal appelsap: lekker, en ik mag mijn leeggoed binnenbrengen!

Anderzijds betekent het ook dat je gaat nadenken voor je spullen koopt. Is dat extra kadertje echt nodig? Of zo’n wegwerpzonnebril van een of ander festival, wat ligt dat nu bij jou thuis te doen? Dat belandt meestal gewoon in de vuilbak. Dus denk na over wat je koopt, je portemonnee zal daar ook tevreden mee zijn!

3. Reuse

Dat laatste brengt ons naadloos over tot het hergebruiken van spullen. Sinds een klein jaar ben ik zelf aan het ‘ontspullen’ na een lezing over “Rust in je huis, rust in je hoofd”. Spullen die ik niet meer nodig heb, breng ik naar een kringloopwinkel of naar spullenhulp. Op die manier krijgen ze een tweede leven. Omgekeerd ook, want ik snuister wel graag rond op rommelmarkten of tweedehandswinkels om (goedkoop) leuke spulletjes te kopen.

Eigenlijk kan je bijna alles hergebruiken. Er zijn verschillende DIY-projecten met oude gordijnen, kledij, handdoeken,… en ga zo maar door. Ella is hier al ten volle mee aan het experimenteren en uitproberen, waarna wij onze ervaringen ook graag met jullie zullen delen! Niet alleen spullen, maar ook oude (plastic) potjes zijn reusable. Het zou compleet gek zijn om alles zomaar weg te gooien. Gebruik spullen tot ze aan vervanging toe zijn, en zoek een duurzamer alternatief wanneer het zover is.

4. Recycle

Wat je niet kan weigeren, reduceren of hergebruiken, ga je dan recycleren. En dit doe je liefst zo goed mogelijk. In een programma op Één liet Kobe Ilsen zien dat België kampioen is in sorteren en recycleren, maar ook heel veel afval produceren. Jullie gaan dit nu – uiteraard – samen met ons tegengaan door de 5R’en toe te passen. Als je interesse hebt, zoals ik, in wat er nu precies met ons afval gebeurd, dan kan je dat hier terugvinden!

5. Rot

En dan komen we bij de laatste R, oftewel composteren. Zelf ben ik hier net mee begonnen en nog zoekende in. Maar no worries, blog in the making 😉

Dat was het dan. Dé gids naar een afvalvrij leven. Werkt het nu echt? Ik vind van wel.  Winkelen is voor mij geen stress meer. Ik ga op mijn gemak naar de markt, heb contact met de mensen, kan gemakkelijk alles onmiddellijk in mijn frigo plaatsen en we hebben veel minder afval. Dit merken we aan onze vuilzak. Gelukkig is het niet de bedoeling om alles in eens om te gooien. Zero waste is een levensstijl die je je op jouw manier eigen moet maken om het ook op lange termijn vol te kunnen houden. Maar ik ben er zeker van, als wij het kunnen leren, kunnen jullie het zeker ook!

Groe(n)tsels van ons!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s