De menstruatiecup…

Een nieuwe week, een nieuwe blog. Deze keer wil ik het graag met jullie hebben over de menstruatiecup

Het was een van de eerste dingen die Ella mij vertelde over het zero waste bestaan – en dat tijdens het middageten…op het werk. Zij gebruikt een cup en het zou heel praktisch zijn. Nu, ik wou dat allemaal wel geloven, maar ik ging toch maar eens op zoek op Mevrouw Ecosia (voor zij die het nog niet weten, Mijnheer Google is passé). Na een niet al te lange zoektocht werd mij al snel duidelijk dat mijn regels voor een hele hoop afval zorgen, ongeveer 60 kilogram – of ongeveer 10.000 stuks – per vrouwmens. Jawadde dadde. Ik werd natuurlijk nieuwsgierig naar mijn eigen teller.

Even uitrekenen: Op dit moment gebruik ik gemiddeld 3 tampons per dag, dat ongeveer 4 dagen per maand, wat maakt dat ik op 12 tampons per ‘cyclus’ zit. Op jaarbasis worden dat er 144 en als ik dat dan doe over de (ongeveer) 12 jaar dat ik mijn maandstonden al heb, zou mijn teller op 1728 moeten staan. Ik herhaal, jawadde dadde. En dan tel ik er nog niet alle maandverbanden, de ‘uitgeleende’ stuks en de ‘verloren gevallen’ – je weet wel, zo een verloren exemplaar in je handtas, toiletzak, rugzak,… Ja, ik ben zó een- bij. Wel, ik vond het dus té veel en ik doe het niet meer, mijn besluit stond vast.

Dus ik ging op zoek naar een cup, vond er een op Kudzu en bestelde deze. Simpel toch? Wel, nee dus, eigenlijk niet. Laat mij even iets vertellen over mezelf: If it’s pretty and shiny, I buy it… Ja, echt waar, guilty. Op vlak van aankopen kan ik nogal impulsief zijn (tevens een werkpunt in het kader van zero waste) en dat gebeurde nu dus ook. Ik dacht, dat vind ik mooi, dat is mijn maat (denk ik) en ik neem het, klaar! Heel enthousiast gooide ik mijn nieuwe aankoop dan ook op het wereldwijde web. Mijn vriend was hier iets minder enthousiast over. “Gaat ge nu echt over uw regels praten op Instagram?” Ja, ik ga dat echt doen. En de reacties kwamen uit verschillende (onverwachte) hoeken en waren alleen maar positief! Hoezo taboe?

View this post on Instagram

#noshame, want wij zijn aan ons zero waste avontuur begonnen! We zijn nog #zerowastenewbies, maar stap voor stap gaan wij ons best doen om zo ecologisch en (naar ons kunnen) afvalvrij mogelijk te leven. Dit kunnen wij uiteraard niet alleen. Tips zijn altijd welkom en zeer gewenst! Mijn eerste stap is de menstruatiecup, want, you know, #femaleissues! Ik denk dat elke vrouw voor zichzelf wel een beeld heeft hoeveel tampons en/of maandverband ze maandelijks benut. Doe dit maal 12 maanden en dan maal (ongeveer) 35 jaar en je komt op… juist ja, ONGELOOFLIJK VEEL! Om dan nog niet te spreken over het financiële aspect… 🙈 Ik laat dit graag bewust aan iedereen weten en ik schaam me er niet voor. Ik heb het gevoel dat ik mij tot voor kort nog niet helemaal bewust was van de hoeveelheid afval die wij (allemaal) produceren. Ik hoop zo dit bewustzijn toch wat te kunnen delen! 😘 #ecologisch #zerowaste #goingzerowaste #menstrualcup #nomessnostress #geentaboe #sharingiscaring❤️

A post shared by Lisa De Leeuw (@ldeleeuw93) on

Bij aankomst van mijn pakketje wou ik die cup natuurlijk al eens proberen. Ik had ondertussen ook al enkele minder fijne ervaringen gehoord en mijn vriend was in de buurt voor als het zou mislopen (ja, horrorverhalen, echt). Ik nam er de handleiding bij, want ja, hoe werkt zo’n cup nu precies.

Het eerste dat je zou moeten doen als je een cup hebt, is deze steriliseren. Je wil echt geen ziekte oplopen, dus je gaat er maar best op een hygiënische manier mee om. In de handleiding stond dat het aan te raden is om de cup dus niet alleen na gebruik te steriliseren, maar ook vóór het eerste gebruik. Ik heb dit gedaan in een gewone kookpot. Een grappig zicht, maar er bestaan blijkbaar ook makkelijkere manieren om dit te doen. Een sterilisator voor in de microgolf bijvoorbeeld.

42549027_265355354110123_3596222614256746496_n

Terwijl de cup aan het koken was, bestudeerde ik de handleiding. Eigenlijk werkt het systeem – in mijn ogen- een beetje als een pop up tentje van Quechua. Je brengt het toegeplooid in en dan zet het uit (ik zei “een beetje”). Voilà! Op zich niet al te moeilijk, al was het op dat moment toch een beetje prutsen. Maar, het zat erin en dat was het belangrijkste. Nu om de cup te ‘testen’ liep ik een beetje rond in huis, ging eens zitten, sprong een beetje,… Je weet wel, zoals het er bij een echt experiment natuurlijk ook aan toe gaat. Mijn ervaring op dat moment was wel ok, al voelde ik het steeltje van de cup wel zitten. Na een aantal minuten vond ik het wel tijd om te beginnen aan fase 2, namelijk het verwijderen van de cup. Dat verliep minder vlot dan het inbrengen van de cup, maar door aan het steeltje te trekken en dan wat te prutsen, kreeg ik het er wel uit.

Ziezo, einde experiment. Alles was in orde en mijn noodlijn heb ik niet moeten gebruiken. Oef. Nu hoefde ik alleen maar te wachten tot het weer die tijd was. (Ik heb echt nog nooit zo hard uitgekeken naar het moment dat ik mijn regels moest krijgen.)

42513265_148472376093024_6979260085780348928_n

Ondertussen zijn mijn regels gepasseerd en heb ik de cup dus effectief voor het eerst kunnen gebruiken. Eerst en vooral vind ik dat de cup gewoon aangenamer aanvoelt in je lichaam dan een tampon, of toch bij mij. Ik had daar voordien eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar als ik er nu op terugkijk, vond ik dit gevoel dus fijner. Verder vind ik de cup ook gewoon enorm cool! Ok, dat is misschien vreemd geformuleerd, maar ik vind het echt wel fascinerend om te weten hoeveel mijn lichaam eigenlijk produceert. But maybe that’s just me… Anyway, moving on! Nadelen heb ik niet ervaren bij de menstruatiecup, maar eerlijkheid gebiedt mij om wel wat te vertellen over moeilijkheden of struikelblokken die ik ervaren heb.

Wat bij mij persoonlijk wel moeilijker verliep dan ik had gehoopt, was het verwijderen van de cup om deze te reinigen. Ten eerste is er gewoon niet altijd een lavabo aanwezig, dus kan je niet altijd checken of alles goed loopt, wat je bij een eerste gebruik wel wíl doen. Met dat het de eerste keer was en ik nog geen idee had van wat mijn lichaam zoal produceert, ging ik vaker kijken dan eigenlijk nodig was. Normaal gezien kan je de cup ’s ochtends inbrengen en ’s avonds er weer uithalen (uiteraard afhankelijk van hoe hevig je maandstonden zijn). Ik wou het er soms vaker uithalen, maar de afwezigheid van een lavabo in de wc hield mij dus wel tegen (geen zorgen, het had geen desastreuze gevolgen). Een andere moeilijkheid bij het verwijderen van de cup was dat het verwijderen bij mij echt wel pijn deed. Achteraf gezien ligt dit eigenlijk aan mijn eigen impulsiviteit, waardoor ik een te grote maat gekocht heb. Ik ga het dus gewoon opnieuw proberen en mij een kleinere maat aanschaffen. Ik vind het een beetje vreemd om een gebruikte cup aan iemand anders te geven (je weet wel, re-usen), dus ik hou de grote maat wel gewoon bij voor als ik ooit bevallen ben. Een laatste ambetantigheid was het steeltje van de cup. Ik voelde dit zitten, bij bepaalde bewegingen al iets meer dan bij andere, en dat vond ik iets minder fijn. Nu, op zich is dit geen probleem, want je kan en mag dat gewoon korter knippen. Maar ik, mevrouw angsthaas, durfde dit niet omdat ik bang was dat ik het er dan niet meer uit zou krijgen (ik herhaal, horrorverhalen!).

Door de goede ervaring met de cup zou ik bijna vergeten dat ik ook mijn herbruikbaar maandverband uitgetest heb! Omdat ik het niet helemaal vertrouwde, heb ik het maandverband gebruikt op de laatste dag van mijn regels. Ik moest werken en een ongelukje zou niet zo fijn geweest zijn. Ik vind het fijn dat het uitwasbaar maandverband bestaat om eventuele accidentjes te voorkomen, maar om het nu helemaal zo te gaan gebruiken… Ik weet het niet. Eerlijk gezegd ben ik nooit een goeie geweest met maandverband, daar liep 8 op de 10 keer wel iets mis. Het nadeel aan dit maandverband vind ik dat het losser lijkt te zitten dan wegwerpmaandverband. Helemaal veilig vind ik het voor mezelf niet. Ik hou het wel bij de cup. Als vervanging voor een inlegkruisje zou ik het wel gebruiken.

Conclusie:
Ondanks mijn miskoop ben ik nog altijd zeer tevreden met het feit dat ik de cup gekocht heb. Mijn regels zijn gepasseerd, ik heb geen extra afval geproduceerd en de vieze geurtjes zijn uit de vuilbak gebleven. Daarnaast zal ik op lange termijn ook geld uitsparen. Joepie! Mijn conclusie (alsook die van Ella, uiteraard) is dus dat we de cup nog altijd aan iedereen aanraden. Voor een kleinere afvalberg, voor een dikkere portemonnee, maar vooral voor jouw gezondheid!

Vele groe(n)tsels van ons!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s