Zero waste in de badkamer: Deel 1

Vandaag nemen we jullie mee in onze badkamer! Niet echt natuurlijk, dat soort blog zijn we niet 😉 Wel nemen we jullie mee in de manieren waarop we producten in verpakking hebben vervangen door verpakkingsvrije producten. Lisa vertelde in haar artikel van de menstruatiecup al over haar voorkeur voor ‘pretty’ en ‘shiny’ dingen en dat ze dit dan graag koopt, maar ook ik maak mij hier schuldig aan! Wie mij kent, weet dat ik me graag bezighoud met beauty en bodyproducten. Ik kocht dan ook vaak verschillende soorten douchegels en bodylotions in verschillende geurtjes en kleurtjes. Nu ik meer bezig ben met zoeken hoe ik zo zero waste mogelijk kan leven, probeer ik ook op dit vlak veranderingen te maken en ik moet zeggen, dat lukt verbazend goed! Willen jullie hier ook mee aan de slag gaan? Lees dan zeker verder! In het artikel van vandaag ga ik vooral ingaan op de manieren waarop je onder de douche verpakkingen kan vermijden.

Het eerste waar ik het over wil hebben, heeft eigenlijk niet veel te maken met verpakking, maar wel met water besparen. Het is één van de eerste dingen die wij hier zijn gaan doen, maar waarvan veel mensen zeggen: amai, goed zot! Wij zetten namelijk een emmer onder de douche om het koude water op te vangen wanneer het opwarmt. Hiermee spoelen we soms de wc door of vullen we de gieter voor de planten. Dat is de eerste manier waarop wij ecologischer zijn in de badkamer.

Maar op naar leukere manieren om ecologisch te zijn! Wat betreft shampoo en doucheproducten is er de Lush. Lush is een winkel waar de producten grotendeels gemaakt worden met natuurlijke producten en niet getest worden op dieren. Daarnaast probeert Lush zoveel mogelijk verpakkingsvrij te maken en wat in een verpakking zit, proberen ze in een gesloten cyclus te recyleren. Dit betekent dat ze hun plastic hergebruiken voor nieuwe verpakkingen voor hun producten.

Hieronder zie je de producten die ik momenteel gebruik. De Seanik shampoo gebruik ik voor meer volume. Je wrijft hem over je haar en hierdoor gaat het schuimen. Dan leg je het blokje weg en was je je haar zoals gewoonlijk. Bij al deze verpakkingsvrije producten is het wel belangrijk dat je ze na gebruik goed te drogen legt zodat ze niet smelten.

 

Naast de shampoo gebruik ik ook de conditioner. Die is iets ‘lastiger’ te gebruiken, aangezien je niet goed door hebt wanneer er genoeg op zit. Dit is dus wat zoeken, maar eens je ermee weg bent, weet je hoeveel je nodig hebt.

Daarnaast gebruik ik ook de bodyproducten. Zo zijn er bodylotions en bodyscrubs voor onder de douche, maar ook ‘naked’ douchegels. De douchegel is het gemakkelijkste te gebruiken door ze over een douchepuff te wrijven en je er dan mee in te zepen. De verzorgende producten gebruik je door ze over je lichaam te smeren en daarna kort af te spoelen. Achteraf dep je je lichaam droog, zodat je niet alles weer wegveegt.

Dan komen we bij het scheren, want ja, ook dat moet af en toe gebeuren! Je staat er misschien niet bij stil, maar die scheermesjes zorgen voor verdomd veel plastic! En dat terwijl we ze vaak maar een aantal keren gebruiken. Daar moet toch een beter manier voor zijn? En jawel, zie hier, een zero waste manier om je te scheren: een safety razor.

scheermes

Het is een metalen scheermes waarvan je om de zoveel keer enkel het mesje vervangt. Dit maakt dat je veel minder afval hebt dan wanneer je een plastic scheermes gebruikt. Naast een scheermesje hebt je natuurlijk ook scheerzeep nodig. Ook daarvoor ben ik al wat verpakkingsvrije alternatieven tegengekomen online, maar deze heb ik nog niet getest aangezien ik eerst opgebruik wat ik al heb.

Is het een goede manier om te scheren? Zeker en vast! Doordat je vaker het mesje wisselt, is het resultaat vaak veel gladder en heb je minder wondjes. Wel moet je voorzichtiger scheren, dus dat kan ook maken dat je minder wondjes hebt. Je moet namelijk een bepaalde hoek aannemen met het mesje. Het is even oefenen, maar eens je het te pakken hebt, is het een aangename manier van scheren!

What’s next? Nadat je fris gewassen en geschoren de douche uitkomt, wil je natuurlijk dat je lang fris blijft. Hiervoor gebruiken we deo, maar deo komt natuurlijk in grote verpakkingen! Ook daarvoor ben ik op zoek gegaan naar een plastic-vrij alternatief en ben ik bij Lush terecht gekomen. Op dit moment gebruik ik de Aromaco vaste deodorant. Deze ruikt een beetje rokerig en gebruik je door onder je droge en schone oksels te wrijven. Ik laat het dan even intrekken voor ik me terug aankleed en dan ben je klaar om de dag te beginnen!

P1010181

Vind ik het een goede deodorant? Ja zeker! Ik vind hem niet even goed als een gewone, maar het is nog een zoektocht en momenteel is het zeker voldoende!

Een laatste verpakkingsvrij alternatief waar ik het over wil hebben, is droogshampoo. Vroeger gebruikte ik de welbekende droogshampoo in spuitbussen. Ik stopte hier echter al snel mee aangezien ik vond dat het een sterke chemische geur had en een witte waas achter liet in mijn haar. Daarna ben ik dan ook overgeschakeld op droogshampoo van Lush die in een soort van ‘strooibus’ kwam. Eigenlijk gewoon dezelfde fles waarin douchegel zit, maar dit strooi je dan wat over je haar. Dit gaf ook een witte waas, maar het had wel een lekkere geur. Ik bracht het ’s avonds aan, liet het ’s nachts inwerken wreef het ’s morgens uit mijn haar met een handdoek.

Maar dan nu, mijn nieuwe manier van droogshampoo gebruiken: zonder verpakking en vieze geurtjes, maar ook zonder witte waas! Een zelfgemaakte droogshampoo van twee ingrediënten, namelijk… *tromgeroffel* … cacaopoeder en maïzena!

 

Ja echt, het is zo simpel! Een gelijke hoeveelheid cacao als maïzena en daar heb je het, een gemakkelijke zelfgemaakte droogshampoo zonder vieze geurtjes, integendeel, je ruikt lekker naar chocolade! Mensen met een lichte haarkleur gebruiken best enkel maïzena. Dit is het belangrijkste element, dus werkt even goed 😉

Ook deze droogshampoo breng ik ’s avonds aan. Deze breng ik echter wat preciezer aan met een oude make-up borstel aangezien je geen cacaopoeder rechtstreeks op je hoofdhuid wilt, dat valt nogal op! Dit laat je de hele nacht inwerken en de dag erna wrijf je het goed uit met een handdoek zodat de meeste cacaopoeder weg is. Geen zorgen als er nog wat blijft zitten en je merkt dat je sjaal wat bruin is, dat was je er zo uit!
Geloof het of niet, ik kan zo nog drie dagen verder zonder mijn haar te wassen.

Ziezo, tot zover het eerste deel van zero waste in de badkamer! Binnekort zijn we er weer, met meer 😉

Groe(n)tsels van ons!
x

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s