Hoe zij het ziet in… de verpakkingsvrije winkel

Vandaag is het zondag 7 oktober 2018. Iedereen die de voorbije dagen naar het nieuws keek, de radio opzette in de auto of gewoon even zijn neus buiten stak, heeft het geweten: Dit weekend, deze dag, is van de klant. Alle winkels zetten dus hun deuren open om hun klanten te verwennen. Zeer fijn, maar wij zijn op dit moment in slechts één soort winkel geïnteresseerd en dat is de verpakkingsvrije winkel.

 

 

Wat is een verpakkingsvrije winkel? Wel, simpelweg gesteld is het een winkel waar je verpakkingsvrij je aankopen kan doen. Het idee is dat je gaat precycleren, afval aanpakken aan de bron door het gewoonweg te vermijden. Met je eigen potten naar de winkel dus. Verpakkingsvrij winkelen komt in opmars over de hele wereld (kijk maar even naar dit overzicht als je het niet gelooft!), want we beginnen eindelijk in te zien dat ecologischer leven the way to go is. Dit klinkt allemaal zeer fijn, maar dat jij zelf nog niet helemaal bekend bent met het concept is niet zo vreemd. Helaas is verpakkingsvrij winkelen nog niet alom vertegenwoordigd in ons Belgenlandje. Robuust in Antwerpen was de pionier en daarna volgden enkele anderen hun voorbeeld. Een mooi overzicht van alle verpakkingsvrije winkels kan je terugvinden op de blog van Ma vie en vert.  Jammer genoeg hebben Ella en ik niet het geluk om dergelijke winkel in onze eigen achtertuin te hebben. Daarom gaan wij ook op zoek naar zoveel mogelijk alternatieven, de achtertuin van iemand anders, of de markt met onze eigen zakjes. Vandaag hebben we eens zot gedaan en gingen we op bezoek bij Nora. Wie is Nora hoor ik jullie denken? Wel, deze sympathieke madam is de uitbaatster van Tarra, de verpakkingsvrije winkel van Buggenhout.

P1010211

Als we aankomen is de winkel leeg. Gelukkig maar, want Ella en ik hadden ons voorgenomen om Nora aan te klampen voor een praatje. Een van de eerste dingen die we doen, is Nora complimenteren omdat ze een (uitgebreide) online lijst heeft van al haar producten. Dit maakt het voor ons, de verre reizigers, makkelijker om onze trip voor te bereiden. Wanneer we in de winkel rondkijken, valt het ons voornamelijk op dat Tarra alles heeft waar wij naar op zoek zijn. Van havermout tot azijn, van afwasmiddel tot dierenvoeding (dat hebben wij nu niet echt nodig eigenlijk). Het aanbod lijkt enorm. Nora vertelt ons dat de winkel op dit moment ongeveer een jaar bestaat en dat ze steeds bezig is om het aanbod uit te breiden door nieuwe leveranciers binnen te halen. Ze probeert zoveel mogelijk biologische producten aan te bieden waar mogelijk, maar ook lokale producenten zijn meer dan welkom. Zo konden we proeven van een heerlijke koffie, gebrouwen in Baasrode. De leverancier brengt de koffie naar de winkel in een emmer, die ze dan weer meeneemt bij een volgende levering. Fantastisch toch?

 

 

Rondwandelen in de winkel van Nora geeft een gevoel van gezellige drukte, zonder dat er effectief een grote menigte aanwezig is. Door een breed scala aan potten, bidons en dispensers, heeft het een heel andere sfeer dan de standaard groothandel. Het gebruik van het meubilair draagt hier eveneens toe bij, want ook deze spullen kregen een tweede leven. Een ladder hier, wat etensresten daar – want ja, zo makkelijk is het allemaal niet hoor, dat scheppen in potten!-, de stofzuiger die paraat staat en een vriendelijke glimlach. Het plaatje is compleet.

 

 

Serieus als we zijn, stelden we ook enkele kritische vragen aan Nora. Op het moment dat wij daar waren, waren er bijvoorbeeld niet echt klanten, maar hoe loopt dat de rest van de week? Een winkel zoals Tarra blijft voornamelijk draaien door een vast cliënteel die wekelijks, tweewekelijks of zelfs maandelijks langskomen om producten in te slaan. Anders dan een groothandel gebeurt het niet vaak dat mensen hier ‘snelle boodschappen’ komen doen voor de avond zelf. Maar het cliënteel groeit wel, want als Nora niet in de winkel staat, houdt ze zich ook bezig met de organisatie van de Buurderij in Dendermonde. Nog een initiatief dat lokaal winkelen promoot. Een andere vraag die Ella zich stelde, was hoe de producten bij Tarra toekomen, want laat ons eerlijk zijn, als het allemaal in individuele verpakkingen geleverd wordt… Tja. Gelukkig kon Nora ons geruststellen. Producten worden in bulk geleverd, in grote dozen, potten of bidons, zoals we die in de winkel zien staan. Geen extra plastic dus, oef. Naast de serieusheid, is er ook die verdomde nieuwsgierigheid en wilde ik wel eens weten waar de naam nu precies vandaan komt. Nora vertelde ons dat de naam twee betekenissen heeft. Enerzijds is het afkomstig van de inhoudsmaat, dus het gewicht van het product zonder verpakking, omdat Nora vroeger in winkels altijd moest vragen om de weegschaal op Tarra te zetten. Anderzijds heeft het een emotionele betekenis, een soort eerbetoon aan haar overleden grootvader (tevens dooppeter) die vroeger ‘weger’ was.

 

 

We konden de winkel verlaten met een goed gevoel en enkele heerlijke pralines dankzij Dag van de Klant (gemaakt met honing van Wallabieke trouwens, een producent die nauw samenwerkt met Tarra). Nora is echt zeer geduldig geweest met ons. Ze beantwoordde al onze vragen (véél te veel om allemaal te beschrijven) en toonde ook interesse in onze zoektocht in het zero waste bestaan. Wat Nora belangrijk vindt om mee te geven, is dat we allemaal moeten blijven proberen en een weg zoeken in een zo afvalvrij mogelijk leven, ook al stoot je op tegenkanting uit je omgeving. Moet je all the way gaan? Nee, want alle kleine beetjes helpen. ‘Fouten’ maak je sowieso, maar dat is geen probleem want je bewustzijn van de hoeveelheid afval is al een grote stap. Eens je de klik gemaakt hebt en met zero waste begint, blijf je het doen en vooruitgaan. Of dat is toch hoe zij het ziet

Groe(n)tsels van ons!

P.S.: Een cadeaubon van bij Tarra zou niet mis staan onder onze kerstboom 😉

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s