Zero waste on the go!

De laatste tijd gaan we veel met mensen in gesprek over (zo goed en haalbaar mogelijk) zero waste leven. Vaak komen dan twee grote onderwerpen van deze levensstijl telkens opnieuw aan bod, namelijk ‘voorbereid zijn’ en ‘durven weigeren’. Dit zijn twee zaken waar je bij stil moet staan wanneer je aan de slag gaat met het verpakkingsvrije leven.
In eerste instantie moet je durven. Zeg “NEE” tegen dat rietje in je cocktail, dat plastic zakje aan de kassa en het potje bij de slager. Mensen kijken misschien eens raar, want waarom weiger je nu in godsnaam dat rietje of die servet? Doe eens normaal –  weirdo’s dat we zijn 😉 Maar even serieus, er zijn eigenlijk zeer weinig verbaasde blikken. De meeste mensen reageren positief, zeker wanneer je uitlegt waarom je dit niet nodig hebt. Méér nog,  vaak zet je ook hun eigen hersencellen aan het werk! Twee vliegen in één klap!

Wanneer je wegwerpplastic gaat weigeren, heeft dit natuurlijk als gevolg dat je zelf ook in een aantal zaken moet voorzien. Een goede voorbereiding is altijd handig, maar wanneer het over zero waste (of kinderen 😉 ) gaat, moet je echt even nadenken over wat je kan meenemen als je de deur uitgaat. Ikzelf heb meestal een basispakket bij dat maakt dat ik wel op het meeste voorzien ben! Ik overloop het hieronder even 🙂

P1010412

Een klein raadseltje. Het is compact, licht en heel erg nuttig als je de deur uitgaat: een (herbruikbaar, uiteraard) zakje! Ja, zowel voor mannen als voor vrouwen, want dat is heel genderneutraal! Doe je een kleine boodschap of zie je daar ineens een heel leuk blouseje hangen in de kringloopwinkel, dan komt zo een zakje steeds van pas! Op die manier kan je, jawel, de plastic zakken aan de kassa weigeren. Naast een herbruikbaar winkeltasje kan je ook standaard een klein stoffen zakje meenemen voor de onverwachte aankoop. Stel, je gaat naar de bioscoop en wilt wel wat van dat overgeprijsde schepsnoep… BOEM, zakje! Of je partner vraagt om nog snel wat tomaten te halen, want die zijn jullie vergeten kopen op de markt… Geen probleem, want jij hebt dat zakje! Het weegt echt niets dus sleuren ga je niet doen 😉 #noexcuses

P1010431Andere nuttige aankopen voor zero waste on the go zijn een herbruikbare drinkbus en koffiebeker en je eigen potjes. Wanneer je zelf een flesje bij hebt, kan je zo goed als overal je water bijvullen. Dan hoef je geen plastic flesje te kopen omdat je ineens dorst hebt! Hetzelfde geldt voor een herbruikbare koffietas. Dit neem ik zelf niet standaard mee, maar wanneer ik weet dat ik naar een plaats ga waar ik wel eens wat langer kan blijven plakken, het station bijvoorbeeld, dan stop ik deze snel in mijn tas. Men noemt het dan wel een koffiebeker, maar dit is natuurlijk ook nuttig voor andere dranken 😉 Smoothies, fruitsap, chocomelk,… kan je hierin laten inschenken als je wilt. En het smaakt even lekker!

Het laatste wat je op deze foto ziet, zijn de plastic bakjes. Deze neem ik voornamelijk mee wanneer ik denk dat ze van pas gaan komen. Zo zitten de potjes in mijn herbruikbare zak als ik weet dat ik ’s middags op het werk een broodje of een slaatje ga halen in de buurt. Ik vraag dan vriendelijk om het broodje in twee te snijden en in het potje te steken. Ben je jouw potje thuis vergeten? Geen probleem! Kijk dan eens of er geen verloren plastic potjes op je werk liggen rond te slingeren die je even kan lenen. Guilty! 😉 Daarnaast probeer ik standaard enkele herbruikbare potjes in mijn auto te stockeren. Stel dat je plots wat gehakt moet halen bij de slager of wat ‘resto-restjes’ hebt op je date, dan passen deze perfect in dat potje! Ook bij eetkraampjes komen ze goed van pas, al kan je daar ook een eigen (bamboo) bord voor gebruiken. De festivals zijn alweer van een lang vervlogen tijd (oh summer, where art thou?!), maar kraampjes vind je altijd en overal, zoals op de kerstmarkt bijvoorbeeld. Serveer die tartiflette maar op mijn eigen bordje, meneertje! Bedanktjewel!

 

Nog een extra stapje, en dat ligt iets minder voor de hand, is het meenemen van je eigen servet, bestek en rietjes. Wanneer ik bijvoorbeeld een dagje op uitstap ga, durf ik al eens iets afhalen of een slaatje bestellen. Hier krijg je dan vaak een plastic mes en vork bij of zo een rare servet waarvan je niet weet of het nu echt proper is of niet. Zonde, zo’n wegwerpartikelen. Je gebruikt ze eenmaal en daarna gaan ze zo de vuilbak in. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van het probleem dat dit soort plastic met zich meebrengt en komt daar in de toekomst (2021 als we het internet mogen geloven) verandering in. Afgelopen woensdag stemde het Europees Parlement massaal voor een algemeen verbod op wegwerpplastic, iets wat ons en menig andere zero wasters op en neer laat wippen van enthousiasme! Dat er nog steeds 53 leden de ogen nog niet geopend hebben en daarenboven 34 leden gewoon hun kop in het zand steken, zullen we even door de vingers zien. Het verbod komt er eindelijk! Tot die tijd neem ik dan nog wel even mijn eigen bestek en servet mee om afval te vermijden. En ook na het verbod op wegwerpplastic, denk ik dan?! Anyway, we’ll see!

Ook rietjes vallen onder de noemer van ‘wegwerpplastic’. Stap 1 is logisch. Als je geen rietje nodig hebt, weiger het dan. Heb je het wel nodig, om welke reden dan ook, gebruik dan een herbruikbaar rietje. Een, twee, drie, vier, rietje van… papier, metaal, bamboe, pasta, maïs,… Of een eetbare variant, het kan allemaal.  Natuurlijk kunnen we ook aan het glas drinken, waar doen we eigenlijk moeilijk over? Maar geef toe, in die fancy cocktail willen we al eens fancy aan een rietje drinken. Goed, terug naar de kern van de zaak. Deze rietjes kan je vinden in winkels zoals Dille & Kamille of verpakkingsvrije winkels, maar ook online zoals op Kudzu. Denk vóór aankoop wel eens na of je ze echt gaat gebruiken zodat je geen overbodige aankopen doet. Want ook dat is zero waste 😉

Goed, dit is onze 101 voor een zero waste on the go. Een startersguide, een basispakket, geef het kind een naam, maar dit raden wij wel aan! Wil dit zeggen dat je altijd 100% voorbereid moet zijn en nooit eens iets kan vergeten? Natuurlijk niet! Zeker in het begin is het heel erg wennen en denk je vaak: ‘lap, ik heb dat rietje in mijn tas en ik vergeet het nog te zeggen!’. Of je bent de herbruikbare broodzak thuis vergeten. Geen zorgen, dat maken we allemaal eens mee en dat zal ook blijven gebeuren, want we zijn nu eenmaal mensen*. Zero waste zijn kleine stapjes in de goede richting, met vallen en opstaan. Want hoewel het misschien lijkt alsof wij alles 100% zero waste doen, wij vergeten ook nog vaak dingen.

Laat je dus zeker niet afschrikken door hoe groot deze stappen lijken, neem vooral de kleine stapjes die oké zijn voor jou!

Groe(n)tsels,
Lisa en Ella

X

*Waarschuwing: De redactie van #hoezijhetziet is niet verantwoordelijk voor het schuldgevoel dat komt kijken bij een zero waste levensstijl. Wij raden lezers aan om bij vergeetachtigheid van herbruikbare spullen meerdere mensen aan te spreken en het gedachtegoed verder te verspreiden, zodat dat schuldgevoel doorgegeven kan worden aan andere mensen die de wereld nog niet aan het verbeteren zijn. Daarna kan de lezer weer verder met zijn leven.

Een gedachte over “Zero waste on the go!

  1. Jullie zijn goed bezig –) ik neem ook mijn eigen mok mee en nu ook al mijn eigen bestek en mijn fles water(Tupperwarr) ! Hopelijk kun je veel mensen over halen ! Veel SUCCES xxx

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s