DIY: bijenwas wraps

Ella is nogal zot van DIY’en, en met dat het deze week toch een beetje vakantie is (jeej, lang weekend!) heeft ze natuurlijk tijd genoeg om nog eens aan de slag te gaan met de vele informatie die het internet te bieden heeft. Vandaag verbreden we jullie kennis met een blog over het maken van je eigen bijenwas wraps (BIJENWASWATTE?? Please keep reading).

In de zoektocht naar minder afval stoot je regelmatig op zaken waarvan je plots beseft dat het toch wel wat afval met zich meebrengt. Dan sta je in de keuken, volg je braaf een recept en staat er plots dat je de ovenschotel moet afdekken met aluminiumfolie… Of dan heb je een halve ajuin gesneden (want een volledige was niet nodig natuurlijk) en uit gewoonte doe je er snel wat vershoudfolie rond… Oepsie, wat nu gedaan?! Gelukkig is het niet het einde van de wereld en bestaan er reeds vele herbruikbare alternatieven. Deze alternatieven worden ook al van kindsaf aan aangeboden. Vroeger, in de lagere school, werd al enorm gehamerd op het meenemen van een brooddoos. Als je boterhammen meenam in aluminiumfolie werd je praktisch doodgebliksemd door de leerkrachten, al een geluk, want nu zijn brooddozen ingeburgerd en gebruikt (bijna) iedereen ze. Naast een brooddoos kan je ook gebruik maken van de Boc’n roll of van broodzakjes die je zelf kan maken of kan kopen. Alternatieven genoeg dus!

Voor het afdekken van gebruikte groenten is dat natuurlijk anders! Je kan ze wel in een potje doen, maar dat neemt uiteindelijk wel wat plaats in. In het geval van een ajuin gaat deze geur dan ook vaak in dat potje kruipen en dat krijg je er nog moeilijk uit. Maar geen nood, er bestaat een oplossing in de vorm van Food-huggers. Deze gekke dekseltjes kan je gebruiken om die halve stukjes fruit of groente te ‘huggen’. Wat is het toch een liefdevolle levensstijl, dat hippie zero waste leven… I love it! Je kan ze gemakkelijk online bestellen of in sommige winkels vinden (Ikea, bijvoorbeeld), maar zoals jullie kunnen zien, is het wel een investering (zoals meerdere zero waste producten). Zoals altijd hebben we het er wel voor over, maar voor de DIY’ers onder ons is er dus een goedkoper en ecologischer alternatief!

Naast alle dozen, zakjes, huggers en wat dan ook, is er namelijk de bijenwas wrap! Te koop online of in de winkel (bij Tarra bijvoorbeeld), maar net zoals bij de andere alternatieven, hangt ook hier een prijskaartje aan. Wat ze in fabrieken kunnen, kunnen wij ook, maar dan beter en vooral goedkoper. Voor de verandering gaan we het dus nog eens zelf maken!

Wat heb je hiervoor nodig:
– Bijenwas (te koop in de biowinkel, bij een imker, …)
– Stofjes (we hoeven niet te vermelden dat je zero waste gewijs best oude/restjes stof hergebruikt, maar we doen het toch even voor de zekerheid).
– Kartelschaar (om te vermijden dat de randjes rafelen)
– Bakpapier
– Een strijkplank en strijkijzer

Afhankelijk van wat je wil inpakken, kies je zelf de grootte van de stof. Knip de randjes af met de kartelschaar.
Leg het stuk stof op een vel bakpapier op je strijkplank. Het bakpapier moet groot genoeg zijn om de geknipte stof te bedekken. Neem vervolgens ongeveer een handje bijenwaskorrels en verspreid deze over het gehele stukje stof. Als je zelf in het bezit bent van een blokje bijenwas, moet je het dus eerst raspen om het te kunnen verdelen.

Nadat je de korrels hebt verspreid, leg je er een tweede vel bakpapier op en strijk je rustig heen en weer. Dit doe je totdat je ziet dat het volledige stuk stof doordrenkt is met de gesmolten was.

Wanneer het doek volledig bedekt is met bijenwas neem je het bovenste vel bakpapier eraf. Daarna neem je rustig het doek van het onderste vel en houd je dit even vast. Je zult merken dat dit snel zal opstijven. Wanneer het doek wat meer opgesteven is, kan je het weer neerleggen en verder laten drogen. Doe verder met de andere doekjes die je wilt bewerken.

Eens je wraps klaar zijn, kan je ze gebruiken als alternatief van vershoudsfolie. Kommetjes afdekken, stukjes kaas of restjes groenten en fruit inpakken, het kan allemaal! De wrap is hanteerbaar door de warmte van je hand en zo kan je de wrap rond de vorm van het object wikkelen. Na gebruik was je de wraps met wat koud water en een milde zeep, niet met warm water natuurlijk…

Hoe lang gaat zo’n wrap nu mee? Wel, wanneer je ze ongeveer 1 à 2 keer per week gebruikt, zou zo één wrap ongeveer een jaar moeten meegaan. We hebben dit uiteraard zelf nog niet kunnen testen, maar houden jullie hiervan zeker op de hoogte. Maar stel dat het effectief een jaar meegaat, wat doe je dan daarna? In de vuilbak gooien? Ik dacht het niet, want daar doen we niet aan mee! Je kan ze eigenlijk gewoon opnieuw gebruiken. Dus binnen een jaar lees je deze blog opnieuw en dan heb je weer goede vershoudfolie en heb je er geen plastic voor in huis gehaald. Zo sparen we ook in de keuken weer wat afval uit. Stapje per stapje, beetje per beetje!

Groe(n)tsels van ons!
Lisa en Ella

x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s