Kerstcadeau, Oh kerstcadeau…

♫♪”Kerstcadeau, oh kerstcadeau. Wat ben je soms zo nutteloos!“♪♫ Ok, ik geef toe het is misschien niet het mooiste liedje, maar cadeautjes zijn op dit moment wel HOT TOPIC. De sfeerverlichting hangt omhoog en de kerstboom staat. Het enige dat momenteel nog ontbreekt zijn de pakjes. En laat ons ook maar ineens eerlijk toegeven dat we daar stiekem toch nog altijd het meeste naar uitkijken! Al zijn we niet altijd experts in het zoeken (en vinden) van het ideale cadeau. Zelf krijg ik graag een nuttig cadeau. Dit is altijd al zo geweest, maar sinds de start van ons zero waste avontuur is dit alleen maar duidelijker geworden. Er zijn namelijk al een aantal ‘leuke’ cadeaus uit het verleden naar spullenhulp vertrokken (Sorry, not sorry…). Misschien wordt het eens tijd om het dit jaar op een #zerowastestyle te doen. Wij geven graag enkele tips!

Ga voor (extreem) nuttig én zero waste.
Misschien kan je een cadeau geven dat iemand helpt in zijn of haar zero waste avontuur. Hier heb je uiteraard tal van mogelijkheden in, én mensen zijn er echt tevreden mee (of dat zouden wij toch zijn!) want duurzame producten kosten bij aankoop soms iets meer dan de minder duurzame variant. Dus, heeft jouw beste vriendin nog geen handige reisbeker? Kan je jouw broer (of zus) plezier doen met een safety razor? Ga ervoor en koop die (duurzame) handel! Een belangrijke voetnoot hierbij: het blijft een cadeautje voor iemand die je graag ziet. Het is dus helemaal niet de bedoeling om de ontvanger te pushen in jouw levensstijl. Het is niet omdat jij hiervoor kiest, dat zij dat ook moeten doen (een gewoonte aanpassen uit eigen beweging is trouwens toch veel duurzamer!). Ga dus niet opnieuw de discussie aan met nonkel Jos door hem stoffen zakjes cadeau te doen.

Snuisteren tussen zo’n spullen vinden wij zalig om te doen! Jeej, tweedekans! 

Ga voor stijlvolle vintage. 
Ok, toegegeven, we kunnen begrijpen dat het niet erg aantrekkelijk om iemand een tweedehands cadeau te geven. MAAR op zich is hier niets mis mee. Troc, Spullenhulp of de gezellige rommelmarkt bij jou in de buurt zijn plaatsen waar je echte schatten kan vinden als je goed zoekt. Een leuk boek, toffe beeldjes, een mooi stofje om mee te DIY’en (zie verder) je vindt het er wel! Ga zeker eens snuisteren, want misschien zit het perfecte cadeau er wel tussen. 

Een mooi verhaal achter het duurzame product kan ook gewoon een deel zijn van het verhaal. Zo verkoopt Mamzel op hun website mutsen in samenwerking met Bond Zonder Naam. Zij hebben een heel aantal brei-willigers die deze mutsen breien als dagelijkse bezigheid of sociaal contact en de opbrengst ervan gaat naar Bond Zonder Naam die zich inzet voor zwakkeren in de samenleving. Als kers op de taart kan je jouw vrijwilliger een kaartje terugsturen om hem of haar te bedanken voor de mooie muts. Als dat geen mooie kerstsfeer verspreiden is….

Ga voor ecologisch verantwoord en een mooi verhaal.
Zijn rommelmarkten niets voor jou? Is het te chaotisch in een tweedehandswinkel? Heb je geen tijd of zin om een andere tip te volgen? Geen probleem, ook voor jou bestaat er een oplossing! Er bestaan voldoende winkels waar je ecologisch verantwoorde producten kan kopen. Ga eens langs bij een Dille en Kamille in de buurt of bij Oxfam waar ze ook hele leuke, faire producten hebben. Toch liever nog snel iets kopen vanuit je luie zetel? Dan zijn websites zoals Kudzu, Blabloom en natuurlijk Mamzel zeker aan te raden. 

Ga voor datgene wat écht belangrijk is in het leven: time is money. 
Meer en meer mensen lijken te beseffen dat er niets zo waardevol is als tijd. Gelukkig maar, want me- EN we-time organiseren heeft een positieve invloed op meerdere mensen. Een Bongobon, Wonderbox, … you name it, you’ve gotten it. Het hoeft trouwens zeker niet zo’n standaardbon te zijn, je kan bonnen maken van alles wat je maar wil. Wees creatief en kijk naar wat de persoon echt leuk vindt. Trakteren op een etentje, tickets voor zijn favoriete komiek, samen naar de cinema, een workshop,… Je kan het zo gek niet bedenken, de ideeën zijn eindeloos. MAAR (en ik zet het in’t vet, want ik vind het belangrijk) plan de tijd onmiddellijk in in jouw agenda! Of het nu me- of we-time is, prik een datum want voor je het weet is die bon bijna vervallen (Hands up if you’ve got a vervallen bon!). Niets zo hatelijk als de stress om last-minute bonnen te moeten verzilveren, dus plannen is de boodschap!

Ga voor money.
Geld is dan misschien wel niet het belangrijkste in het leven, maar het kan wel helpen! Niet het meest originele cadeau, maar wel erg effectief. Als iemand aan het sparen is voor een specifiek item (zoals ik, voor een naaimachine) of je wil het risico niet lopen om een verkeerd cadeau te kopen, dan is dit een goede oplossing. Het hoeft natuurlijk niet saai te zijn om geld te geven. Je kan het altijd in een groeikaart steken of een op Pinterest kijken naar een originele manier. 

Ga voor DIY.
Last, but not least, DIY! Je zou denken dat je hiervoor heel creatief moet zijn, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Zeker voor een Secret Santa kan dit een leuke oplossing zijn. Versgebakken koekjes in een mooi mandje of alle ingrediënten voor chocolate chip cookies in een weckpot, daar scoor je vast mee (al is het maar door de interessante verpakking). Ook op onze blog vind je heel wat DIY-inspiratie (zie foto rechtsboven). De lijst van mogelijkheden is opnieuw eindeloos en uiteraard is Pinterest ook hier jouw beste vriend!

Ziezo, bij deze hebben we jullie al wat voorzien met (p)inspiratie voor de aankomende feesten. We moeten natuurlijk niet uitleggen dat dit dient voor elke aangelegenheid waar mensen cadeaus voor kopen. Er werden nu verschillende opties besproken en waarschijnlijk spreekt de ene jou al wat meer aan dan de andere. Spreekt helemaal niets van dit alles jou aan? Geen probleem, dat kan. Zoals eerder gezegd willen we niemand pushen in onze levensstijl. Méér nog, ook wij kopen of vragen nog naar spullen uit een “gewone” winkel en daar slapen we niet slechter van. Waar we eigenlijk naartoe willen is dat er geen nutteloze, wegwerpcadeaus gegeven worden waar niemand iets aan heeft. En gelukkig kan je dit ook voorkomen. Zelf heb ik op voorhand thuis aangegeven dat ik aan het sparen ben en geen materiële cadeaus meer wil. Bij Ella in de familie worden lijstjes gemaakt waar dingen opstaan die de persoon graag wil. Zo kan een zerowaster dan vragen naar een safety razor en een ander verlangen naar een DVD-box of zelfs gewoon geld vragen. Krijg je uiteindelijk toch een cadeau waar je helemaal niets aan hebt, maar je kan het op zich wel gebruiken? Top, gebruik het dan maar. Enfin, dat is mijn persoonlijke mening. Onlangs las ik het e-book ‘Het Zero Waste Project’ van Nicky en Jessie Kroon en daar stond in dat ze bepaalde producten die ze krijgen vriendelijk aannemen van de persoon, maar nadien gewoon weggeven (vb. badproducten). Toen ik dit las, gingen mijn haren een beetje rechtstaan. Vorige week kreeg ik van mijn Secret Santa op de korfbal twee mooie flessen met doucheschuim. Niet zero waste, maar wel een mooi cadeau dat ik niet zomaar ga weggeven omdat het niet in mijn visie past (opnieuw, niemand pushen). Het is natuurlijk een heel ander verhaal als ik vind dat het product stinkt… Anyway, als dat dan het geval is, kan je het het nog altijd doorgeven aan iemand anders of naar de kringloopwinkel brengen zodat iemand anders er wel plezier uit kan halen!   

Alvast fijne feesten en een spetterend nieuwjaar vol mooie voornemens gewenst!
Groe(n)tsels van ons

P.S.: We zijn er ons van bewust dat we niets geschreven hebben over de verpakking van het cadeau, maar daar kan je ook zeker creatief in zijn. Hierover later meer! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s