Wrap it real good…

In onze vorige blog hebben we jullie (hopelijk) wat kunnen inspireren voor last-minute kerstcadeautjes. Zoals toen werd aangegeven, hebben we het niet gehad over een ander groot afvalaspect in de maand december, namelijk inpakpapier (oftewel cadeaupapier). We zeggen trouwens de maand december omdat de Sint en zijn Pieten ook niet altijd alles onverpakt brengen! Inpakpapier wordt meestal slechts éénmaal gebruikt en daarom zorgt het ook voor een grote afvalberg. Zelf vind ik dit ergens wel grappig, want toen mijn overgrootmoeder de cadeautjes zo uitpakte om het papier op een andere keer te hergebruiken, vonden we dat dat gierig overkwam (sorry, mémé!). Vandaag zou ik dat alleen maar toejuichen. Je zou kunnen zeggen dat inpakpapier nog altijd gewoon papier is, en we weten dat papier één van de makkelijkste dingen is om te recycleren. Jammer genoeg is dit niet zo. Inpakpapier is meestal geen zuiver papier en is dus ook van mindere kwaliteit. Vaak zit er ook een plastic laagje op of zit er zelfs plastic in omdat het dan blinkt en dat oogt mooier. Ok, het uitpakken van een cadeau geeft een bepaald soort spannend gevoel, dus dat willen we wel behouden. Hoe kunnen we onze cadeautjes inpakken met beperkt afval? 

1. Recycleer (oud) papier
First and foremost: Heb je momenteel nog inpakpapier liggen? Gebruik het dan gewoon. Het is niet omdat je afvalvrij probeert te leven dat je alle oude spullen zomaar moet weggooien. Spreekt een criticus jou hierover aan, heb je een mooie uitleg klaar! Het staat je uiteraard ook vrij om – net zoals mijn mémé – jouw eigen inpakpapier te hergebruiken. Zo heb je er nog lang geniet van! Ook krantenpapier is een optie, dat kan je heel mooi maken. Of heb je nog wat oude wegenkaarten liggen? Of zelfs behang? Ga eens langs in de kringloopwinkel en koop een aantal oude strips waarvan je de binnenkant kan gebruiken als inpakpapier. Of van dat dun papier waarin kleren of glazen voorwerpen soms verpakt worden. Ook dat kan je mooi opvouwen en bijhouden om iets in te verpakken. Sommige online winkels (sorry, guilty!) pakken hun bestellingen in in bruin papier dat van een grote rol lijkt te zijn gescheurd. Opnieuw, je kan het mooi opvouwen en zelf gebruiken als verpakking. Tal van mogelijkheden! 

2. Hergebruik bestaande verpakkingen
Kreeg je vorig jaar een parfum in een mooi zakje? Zaten jouw macarons in zo’n mooi doosje dat je het wou bijhouden om een cadeautje in te steken (true story, bro!)? Een oude schoendoos kan ook een mooie verpakking zijn voor een cadeau en is veel makkelijker te hergebruiken. Het kan trouwens ook een leuk projectje zijn voor mensen met kinderen (of creatieve zielen die jong van geest blijven) om de schoendoos zodanig te versieren dat het een mooi, persoonlijk cadeau wordt.

3. Ga eens voor iets anders dan papier
Raar, maar waar. Er bestaan andere manieren om een cadeau in te pakken! Oude tshirts of sjaaltjes of zelfs gewoon een stofje om op de furoshiki-manier in te pakken. Furowatte?

Furoshiki is een Japanse vouwtechniek waar je allerlei nuttige voorwerpen mee kan maken (denk aan het cartoonbeeld van een ‘zwerver’ met een rood stofje aan zijn stok!). In dit geval kan het dus gebruikt worden om cadeautjes mee in te pakken. Het leuke hieraan is dat het een extra dimensie aan je cadeau geeft en dat de persoon het ook kan hergebruiken door het bijvoorbeeld aan iemand anders door te geven. Zoals reeds aangegeven kan je dit zelf maken (lees: stof uitknippen), maar er bestaan ook wat voorgemaakte alternatieven zoals bijvoorbeeld de cadvocado’s van Veerle Colle of de furoshikis van Lush. Handig om te kopen, maar persoonlijk vinden we dit wel redelijk prijzig. Daarom is het dus wel aan te raden om hier zelf alternatieven voor te vinden. 
Hieronder vind je drie manieren om een stuk stof te gebruiken. Twee keer met de furoshiki en één keertje met een ander stuk stof. 

Bij de eerste manier krijg je een soort ‘knapzak’. Hierbij leg je het cadeautje op de binnenkant van de furoshiki. Je knoopt de twee hoeken langs de ene kant en aan de andere kant doe je hetzelfde. Daarna knoop je opnieuw tweemaal het uiteinde van de ene knoop met het uiteinde van de andere knoop, maar dan in een dubbele knoop (knoopception??). Hierdoor heb je de hendels van je zakje en tadaaa, je knapzak is klaar! Als je er nog iets aan wilt toevoegen, kan je het zakje opentrekken en door de hendels toe te trekken, sluit het zakje opnieuw. 

Bij de volgende techniek leg je de producten opnieuw aan de binnenkant van de wrap, maar deze keer leg je de furoshiki in een ruit-vorm. De hoek die aan de onderkant zit, vouw je naar boven. De bovenste vouw je naar onder en dat bovenste deel vouw je dan nog eens naar beneden zodat je een rechthoek hebt. Daarna kan je de twee uitersten gebruiken om een knoop te maken en hier kan je achteraf een strikje in leggen. 

Bij deze manier gebruiken we dus gewoon een restje stof dat je misschien nog ergens hebt liggen, een oud T-shirt zoals we al zeiden of een zakdoek. Hierbij ga je aan de slag zoals je dit bij inpakpapier zou doen. Je legt het cadeau erin, plooit de hoeken om het cadeau en in plaats van plakband, gebruik je een stoffen lint. Van waar ons lint komt, lees je hieronder 😉

Pakje toe?
Nu we een aantal manieren hebben gevonden om ons inpakpapier te vervangen, moeten we er natuurlijk ook nog voor zorgen dat ons pakje dichtblijft! Zoals je hierboven ziet, hebben we daar natuurlijk ook een alternatief voor gevonden! Naast het gebruiken van de T-shirt als inpakmateriaal, kan je er ook lint van maken! Je snijdt de T-shirt gewoon in lange repen en voila, weer zo een simpele DIY! 

Naast lint, kan je natuurlijk ook washi tape gebruiken en tegenwoordig bestaat er zelf papieren plakband! Het lint heeft natuurlijk het voordeel dat je dit opnieuw kan gebruiken. Of iets hergebruiken van reeds gekregen cadeautjes.

De finishing touch

Om de kartonnen verpakkingen wat op te fleuren, kan je een leuke (kerst)stempel gebruiken om te stempelen. Daarnaast kan je ook een gedroogd bloemetje of dennentakje aan de verpakkig toevoegen. Geef toe, dit ziet er goed uit 😉 

Last but not least is het natuurlijk wel zo handig om een kaartje aan je cadeau te kunnen hangen. Je kan het er natuurlijk opschrijven, maar eerlijk is eerlijk, zero waste of niet, het oog wilt ook wat. Een leuk kaartje eraan hangen is dus wel zo leuk! Hierbij kan je natuurlijk opnieuw kaartjes gebruiken die je al hebt liggen, maar je kan ook die oude cornflakes- of beschuitendoos in stukken knippen. Zo heb je verschillende vormen kaartjes die je voor verschillende doelen kan gebruiken. 

Ziezo, met deze informatie kan iedereen op een zero waste manier zijn cadeautjes inpakken (you’re welcome!). Wij wensen jullie veilige, gezellige en spetterende feesten en een nieuw jaar vol duurzame voornemens!

Kerstige groe(n)tsels van ons!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s