Getest en groengekeurd: Hema ‘Make your own coffee capsules’

Een lekker kopje koffie, wie kan daar niet van genieten? Met wat hazelnootsiroop erin of gewoon zwart. Iedereen heeft wel een voorkeur, maar hoe je je koffie ook maakt, één ding staat vast: het zorgt wel voor wat afval! Ikzelf heb een Nespresso machine en hierin gebruik ik de wel bekende aluminium Nespresso cups. Waar je hier in het begin enkel die van het merk zelf voor kon gebruiken, zijn er nu ook al vele keuzemogelijkheden in elke winkel. Ze bestaan uiteindelijk wel allemaal uit aluminium en nemen best wat plaats in in je vuilzak. Als je elke dag een kopje koffie drinkt, stapelt dit dus best snel op!

Nespresso zelf heeft een recyclage systeem. Op hun website vind je hier meer informatie over. Het komt erop neer dat je de cups verzamelt en dat je deze na een tijdje binnen brengt in een recyclagepunt. Ze lijken er zelf werk van te maken om hierop in te zetten, wat altijd fijn is om te zien! Ik vrees echter dat je dit dus enkel kan doen met de ‘echte’ cups van Nespresso. Daarnaast is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen! Daarom testen we in dit artikel een systeem om deze bron van afval te vermijden door het zelf samenstellen en hergebruiken van koffie capsules.

Deze set hebben we gevonden in de Hema. Ik was op zoek naar een meer milieuvriendelijk alternatief voor de originele capsules. Ik kwam eerst uit op composteerbare koffiecapsules op de website van Kudzu. Deze leken me al een zeer goed alternatief, maar ik was op zoek naar iets dat herbruikbaar was op lange termijn. Zo kwam ik uit bij deze set. Je cups hergebruik je, enkel de aluminimum deksels moeten nog bij het afval, maar dit neemt al minder plaats in dan de volledige cups.
Een setje bestaat uit een handleiding, twee capsules, 100 dekseltjes, een lepelhouder en de capsulemaker. In de handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de capsules moet maken, dat gaan wij hier ook uit de doeken doen voor jullie.

De lepelhouder wordt een lepel wanneer je de herbruikbare cup erin vastmaakt. Hiermee kan je je koffie opscheppen. Je kan de bovenkant wat afstrijken, maar druk de koffie niet te hard aan. Dit kan ervoor zorgen dat het water er niet goed door kan lopen.

Eens je cup gevuld is, kan je hem in het zwarte gedeelte van de capsulemaker plaatsen en de lepelhouder losmaken. Daarna leg je er een aluminimum deksel op dat je vastmaakt door het tweede gedeelte erop te zetten en een kwartslag te draaien.

En dat is het eigenlijk al! Simpel, hè? Je maakt de capsule los door boven op de zwarte knop te duwen en hupsa daar ligt hij dan, is het niet prachtig… Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar het geeft wel een leuk gevoel om je eigen capsule te maken.
Nu is hij klaar voor gebruik! Je plaatst hem gewoon in je machine zoals de andere capsules en je zet je koffie. Ik drink meestal een latte, waardoor ik er heel veel melk bij doe. Voor mij smaakt de koffie dus zeer goed! Als je graag zwarte koffie drinkt, is het misschien even zoeken naar de juiste koffie voor een goede koffie, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
Na het koffie zetten, haal je de cup uit het reservoir en haal je het deksel eraf. Voorzichtig, het kan nog warm zijn! Het deksel gaat in het afval en het koffiegruis kan je gebruiken om een scrub te maken of om je planten te mesten 😉

Voor ons is het dus zeker groengekeurd! Het is weeral een stapje richting minder afval. Hopelijk hebben we jullie opnieuw wat inspiratie gegeven voor een stapje richting #lesswaste 😉

Tot de volgende,
Groe(n)tsels,
Lisa en Ella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s