Getest en groengekeurd?What’s new: Kudzu goodies. rCup en Stasher Bag.

Voor zij die het nog niet wisten: wij zijn fan van Kudzu! (Grapje natuurlijk, we talk about them all the time!). Nog even voor de duidelijkheid: Kudzu is een ecologische webshop waar verschillende artikelen aangeboden worden in functie van het praktiseren van een ecologische levensstijl. Ik hoor sommigen onder jullie al denken: hoe, draait de zero waste levensstijl dan niet juist rond consuminderen? Correct! Waarom wij dan toch fan zijn van deze website zullen we eens eventjes uitleggen zie.

http://www.kudzu.be

Er zijn heel wat handige gadgets om een afvalvrije levensstijl (zo goed mogelijk) te beoefenen. Natuurlijk zijn er heel wat zaken die je zelf kan maken – en dat proberen we ook -, maar truth be told… Ain’t nobody got time for that (all the time)! Dus om het allemaal wat toegankelijker te maken voor iedereen is het ook fijn als je deze dingen kan kopen. We denken bijvoorbeeld aan: groente- en fruitzakjes, herbruikbare wattenschijfjes, bijenwaswraps,… Maar ook producten die je niet zo makkelijk zelf kan maken, zoals bamboe tandenborstels, aluminium potjes, shampoo bars,… I think you get the point! Kudzu is niet alleen een webshop, maar ze schrijven ook een blog over de nieuwste ‘trends’ in het zero waste milieu (haha, see what I did there) en waarvoor ze soms mensen een product laten testen. Kortom, het is een leuke website: zowel voor jezelf als voor anderen!

Maar goed, verder naar de essentie van de dag! Met de feestdagen kreeg ik (Ella) een bon voor Kudzu van mijn familie (ik zei het al, mega trots op hen!). Yihaaaaa, vreugde alom! Ik wachtte even tot ik wist wat ik zou bestellen en besloot voor de volgende artikelen te gaan: de rCup en de Stasher Bag. De wie en wat nu? Even vrij vertalen: een gerecycleerde koffiecup en een siliconen, herbruikbare diepvrieszak. We zetten hier even per artikel de voor- en nadelen op een rij en geven onze mening!

Beloftes
But first, coffee! Wie deze quote nog niet is tegengekomen op een T-shirt of canvaszak… is misschien niet zo een grote koffiedrinker. Maar wij wel! We plaatsten al een artikel over de herbruikbare koffiecapsules, dus een review over deze herbruikbare koffiecup kan echt niet ontbreken. Het is niet zomaar een koffiebeker, want hij bestaat uit gerecylceerde koffiebekers die ooit werden weggegooid aan een koffiebar. Leuk extraatje lijkt ons!
Op de website van Kudzu staat er nog meer info. Er zit namelijk geen BPA in het materiaal van deze beker. Dit zit in de meeste plastic verpakkingen wel, waardoor dit vrijkomt in het drankje of voedsel dat in deze verpakking gaat. Van deze stof zijn de effecten nog niet helemaal bekend, maar hoe minder BPA, des te beter waarschijnlijk?!

Dan nu de grootste reden dat ik deze beker kocht: hij zou 100% lekvrij zijn! Jawel, dat zijn grote woorden. Ik heb wel al enkele koffiebekers getest, maar deze zijn niet altijd lekvrij aangezien er ergens een gaatje moet zitten zodat er lucht is om de drank goed te laten vloeien. Dat lossen ze ze bij deze beker op met een vernuft systeem dat je hieronder goed kan zien!

In het deksel zit namelijk nog een volledig rond deksel dat je kan induwen. Hierdoor is het mogelijk om langs elke kant van het deksel te drinken en kan er langs de andere kanten lucht in de beker. Goed gezien daar bij de ontwerpers van rCup! In de beker kan 340 ml drank. Het is natuurlijk wel belangrijk dat deze inhoud niet overschreden wordt, aangezien het ‘kliksysteem’ dan niet goed meer werkt.
Een volgend belangrijk aspect voor een goede beker (voor mij toch): is hij warm langs de buitenkant? Opnieuw, bij vorige bekers heb ik hier wel eens last van gehad en me aan de buitenkant verbrand. Deze beker belooft om aan de buitenkant niet warm aan te voelen. We zullen straks zien of deze belofte nagekomen wordt. Een laatste puntje dat ze zelf aanhalen, is de thermosfunctie. Zelf zeggen ze dat de drank ongeveer anderhalf uur warm blijft in de beker.

Verdict
Natuurlijk zijn de verkoopspraatjes van bedrijven altijd mooi, maar de hamvraag blijft: DOES IT WORK?

  • Vraag 1: Is hij lekvrij? Jawel, hij is zeker en vast lekvrij! Ik heb hem op zijn kop gedraaid, heen en weer geshaket (want wie doet dat nu niet met zijn koffiebeker?) en er kwam geen druppel uit. Het enige wat kan gebeuren, is dat je ‘restjes’ koffie van je vorige slok blijven hangen en druppen als de beker omdraait. Maar het blijft niet lekken aangezien er niets uit de beker komt.
  • Vraag 2: Is hij warm langs de buitenkant? Simpel antwoord: nee! Hij blijft een gewone temperatuur aanhouden en je verbrandt er je handen dus niet aan.
  • Vraag 3: Blijft de drank warm? Ik moet zeggen dat het wel wat afkoelt, de drank blijft niet op dezelfde temperatuur gedurende anderhalf uur. Wel kan je je drank warm opdrinken gedurende die periode, al zal die misschien wel wat afkoelen.

Conclusie: I love it! Ik vind het een leuk idee om wegwerpbekers te recycleren en op die manier nieuwe wegwerpbekers te vermijden! Ik vind het systeem leuk en goed gevonden. Je moet er wel voor zorgen dat je mond ‘open’ genoeg is om te drinken, aangezien je natuurlijk niet een klein gaatje hebt waar je drank doorheen komt.

Beloftes
Bij de Stasher Bag komt er natuurlijk ook wat informatie. Deze siliconen bag is namelijk gemaakt van platinum siliconen die voldoen aan de EU standaarden die bestaan voor producten die in contact komen met voedsel. Er zit geen pvc, latex of petroleum in. Naast de diepvries, kan je de zakjes ook gebruiken in de microgolfoven. Door de sluiting is je zakje volledig luchtdicht. Dit doe je door de lucht eruit te duwen en de sluiting dicht te duwen. Afwassen na gebruik doe je gewoon met water en zeep of door het zakje in je vaatwasser te steken op het bovenste rek. Lekker gemakkelijk, daar houden we van!

Er was natuurlijk ook nog een tweede deel van mijn bestelling, namelijk de Stasher Bag. In mijn poging om minder afval te produceren, ben ik al op enkele hindernissen gebotst, waaronder de vraag: waarin moet ik mijn restjes eten of groenten invriezen? Voor veel dingen vond ik al een alternatief, maar hiervoor was ik nog op zoek. Hersluitbare zakjes zijn er bij de vleet, maar spijtig genoeg in plastic natuurlijk! Potjes of bokalen gaan ook, maar nemen dan weer meer plaats in in je vriezer.
In comes: THE STASHER BAG (we horen een bedreigend achtergrondmuziekje). De naam alleen al is toch groots?

Waarvoor zou je dat gebruiken? Voor alles! Eender wat je wil invriezen of meenemen onderweg. Je kan bijvoorbeeld gesneden groenten invriezen, maar ook reeds gekookte erwten, bonen,… Foodpreppen om ons leven wat makkelijker te maken, want op het moment zelf is het maar uit de diepvriezer halen. Daarna kan je het met zakje en al in de microgolfoven leggen om te ontdooien of op te warmen! Ik heb ook al mensen gezien die het gebruiken als snackzakje, dus om gewoon een gesneden appel of wat granola-on-the-go in mee te nemen. Deze moet nog volledig aan de test onderworpen worden, maar ik ben er nu al blij mee! 
Het zakje dat ik heb besteld is 18 op 19 centimeter en kostte 14,95 euro. Het is dus wel een investering, je koopt er niet ineens 100 per keer, zoals bij de plastic variant. Voorlopig begin ik met deze ene, die ik uitvoerig zal testen. Het verdict? Da’s voor binnenkort!

Groe(n)tsels,
Lisa & Ella
x

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s